top of page

Cortenstål

Har du fått din vara från Corten-design men den ser inte ut som på bilden? Oroa dig inte, vi kommer att guida dig om hur du kan behandla din Corten för att få den att se ut som på bilderna.

Corten (COR-TEN) är ett väderbeständigt stål som rostar långsamt och bildar med tiden en vackert rödbrun färg. I Corten har man smält samman flera metaller till en massa för att göra dem bättre på något sätt. Detta kallas för legerat stål. I cortenstålet har man tillsatt bland annat koppar, mangan, nickel och krom.

Idag blir det allt vanligare att använda Corten till olika konstnärliga projekt som exempelvis krukor, fasader eller förvaring.

 

Från mörkgrå stålfärg till att uppnå en jämt rostad yta

 

Vi levererar produkterna nytillverkade i sin ursprungliga mörkgråa stålfärg. Den rostiga ytan börjar långsamt bildas, efter en tid när produkten har stått utomhus.

Oxideringsprocessen av Cortenstålet blir tydlig redan efter någon vecka utomhusbruk, då börjar den rostiga färgen att synas.

Ett varierat klimat där det utsätts för regn och emellanåt får torka helt omvandlar dess yta från vanlig stålfärg till ett tunt skyddande rödbrunt rostskikt.

 

Om man vill påskynda den rostiga processen

 

För att påskynda processen kan man blanda ca 1 tsk vanligt bordssalt per liter vatten och spraya på ytan. Du kan upprepa detta 5-6 gånger. Var noga med att skölja av allt salt från ditt Cortenstål när du uppnått en yta du är nöjd med. 

 

Viktigt att tänka på

 

Tänk på att under tiden som cortenstålet bygger upp den rostiga ytan kan den missfärga känsliga och porösa underlag så som exempelvis betongplattor. Man bör därför vara försiktig med var man placerar produkten den första tiden.

 

Om du placerar Corten på en träterrass man kan rengöra detta område med en metallborste när du har flyttat produkten. När det gäller underlag av sten absorberar vissa stenar alla fläckar och kan med tiden få brun färg.

När yta har blivit tillräckligt tät och stark kommer den inte att färga av sig mer. 

Corten-Design.se – Ta hem stil och hållbarhet till ditt hem och trädgård

På Corten Design har vi specialiserat oss på att erbjuda högkvalitativa produkter som inte bara är stilfulla, utan också tåliga och praktiska för både inom- och utomhusbruk. Våra produkter tillverkas i Cortenstål, en typ av stål som utvecklar en unik patina när den utsätts för elementen, vilket ger extra skydd mot korrosion och rost.

Vårt produktutbud inkluderar en mängd Cortenstålplanter som finns i olika former och storlekar för att passa dina behov och preferenser. Oavsett om du letar efter en enkel, elegant design för att lägga till lite grönska i ditt hem, eller en stor, modig planteringskärl för att göra ett uttalande i din trädgård, har vi något som passar alla.

En av våra mest populära produkter är Cortenstålkubsplanterna. Dessa planteringar är perfekta för att lägga till en touch av sofistikation i vilket rum som helst, oavsett om du använder dem för att visa blommor, succulenter eller andra små växter. Med deras rena, minimalistiska design och släta, moderna utseende kommer dessa planteringar definitivt att göra ett intryck i vilken plats som helst.

För de som vill göra ett modigt uttalande i sin trädgård, erbjuder vi en rad Cortenstålväggplanter. Dessa väggmontrerade planteringar är inte bara funktionella, utan de gör också en stor funktion i vilken utomhusplats som helst. De är perfekta för att odla en mängd örter, blommor och andra växter, och deras tåliga konstruktion betyder att de kommer att hålla i många år framöver.

Om du letar efter en mer traditionell planteringsalternativ, erbjuder vi Cortenstålplanteringskassar som finns i en rad storlekar och former. Dessa planteringar är perfekta för att odla grönsaker, örter och blommor, och de lägger till en touch av rustik charm i vilken utomhusplats som helst. De är också otroligt tåliga och väderbeständiga, så du kan njuta av din trädgård i många år framöver.

bottom of page