Cortenstål

Har du fått din vara från Corten-design men den ser inte ut som på bilden? Oroa dig inte, vi kommer att guida dig om hur du kan behandla din Corten för att få den att se ut som på bilderna.

Corten (COR-TEN) är ett väderbeständigt stål som rostar långsamt och bildar med tiden en vackert rödbrun färg. I Corten har man smält samman flera metaller till en massa för att göra dem bättre på något sätt. Detta kallas för legerat stål. I cortenstålet har man tillsatt bland annat koppar, mangan, nickel och krom.

Idag blir det allt vanligare att använda Corten till olika konstnärliga projekt som exempelvis krukor, fasader eller förvaring.

 

Från mörkgrå stålfärg till att uppnå en jämt rostad yta

 

Vi levererar produkterna nytillverkade i sin ursprungliga mörkgråa stålfärg. Den rostiga ytan börjar långsamt bildas, efter en tid när produkten har stått utomhus.

Oxideringsprocessen av Cortenstålet blir tydlig redan efter någon vecka utomhusbruk, då börjar den rostiga färgen att synas.

Ett varierat klimat där det utsätts för regn och emellanåt får torka helt omvandlar dess yta från vanlig stålfärg till ett tunt skyddande rödbrunt rostskikt.

 

Om man vill påskynda den rostiga processen

 

För att påskynda processen kan man blanda ca 1 tsk vanligt bordssalt per liter vatten och spraya på ytan. Du kan upprepa detta 5-6 gånger. Var noga med att skölja av allt salt från ditt Cortenstål när du uppnått en yta du är nöjd med. 

 

Viktigt att tänka på

 

Tänk på att under tiden som cortenstålet bygger upp den rostiga ytan kan den missfärga känsliga och porösa underlag så som exempelvis betongplattor. Man bör därför vara försiktig med var man placerar produkten den första tiden.

 

Om du placerar Corten på en träterrass man kan rengöra detta område med en metallborste när du har flyttat produkten. När det gäller underlag av sten absorberar vissa stenar alla fläckar och kan med tiden få brun färg.

När yta har blivit tillräckligt tät och stark kommer den inte att färga av sig mer.